Cu mult înainte să se nască M (care are 3 ani la data publicării acestui articol) am început căutările serioase pentru jucării cu adevărat educative, din materiale naturale, care să fie sigure și să ofere un plus de valoare. Din păcate, în România am simțit o lipsă reală a site-urilor cu chestii faine pentru copii. Cumva nișa asta am văzut-o împărțită în 3 zone:
1. site-uri exclusiv, sau aproape exclusiv, cu „chinezării” – astea sunt (sau cel puțin erau, pe vremea când făceam noi research la greu) cele mai multe și cele mai deranjante. Sunt într-adevăr cele mai ieftine, dar și cele mai slab calitative – de fapt majoritatea au o calitate îndoielnică și chiar sunt cu risc pentru copii. Multe dintre produse sunt de prin celebrele zone comerciale din nord-estul Bucurestiului cu nume asiatice sau alte fantezii din astea și au probleme serioase de siguranță: am citit atât de multe rapoarte cu produse retrase de pe piață și cauzele pentru care s-au dat amenzi, încât mi s-a făcut rău la gândul că jucăriile astea chiar sunt oferite cadou juniorilor și sunt un pericol real pentru ei. Unde mai pui că poluează planeta incredibil de mult prin plasticul care se folosește preponderent și prin vopselurile toxice. Când te gândești la o cameră de preșcolar, cred că toată lumea are în cap imaginea cu 1000 de jucării de plastic aruncate în toate direcțiile, pentru că sunt atât de multe încât niciun copil nu ar reuși să mențînă ordinea. Comercianții încurajează fix treaba asta – mai bine să cumperi 100 de jucării (pe care ți le și permiți, că sunt ieftine) decât 2-3 de calitate. Pentru că un copil are nevoie de munți de jucării, nu-i așa? S-ar plictisi teribil doar cu câteva… Sper că n-ai căzut în capcana asta :), dar sunt sigură că dacă ai ajuns să citești articolul, știi cât de valoroase sunt jucăriile atent alese.
2. site-uri care sunt cumva la mijloc, adică au și ceva prostiuțe dar au și câteva branduri faine și materiale educaționale cel puțin decente – nu e categoria majoritară dar tot rămâne un segment frumușel și aici. Din dorința de a se adresa unui număr cât mai mare și vast de cumpărători au încercat să pună „de toate pentru toți”, ceea ce pe mine nu mă convingea. Mi se pare greu de parcurs un site care are amestecate produsele, care are pus termenul de Montessori la orice produs, doar pentru că este cool și trendy. Eu am o vorbă a propos de site-urile care promovează produse, mai ales pentru copii: scopul sau responsabilitatea antreprenorilor pe nișa asta ar trebui sa fie și de a educa publicul (aka părinți, educatori, bunici, bone și alte persoane care intră în contact direct cu cei mici), exact cum face media! Înțeleg că profitul primează și că e mult mai avantajos să revinzi un produs ieftin (că îți permiți, chiar și cu un adaos comercial imens produsul tot ieftin rămâne) decât unul mai scump (la care nu poți avea o marjă de profit la fel de mare), dar tot consider că e datoria noastră, a tuturor, să educăm acolo unde avem posibilitatea de a face acest lucru.
3. site-uri cu jucării calitative, cu branduri responsabile față de om și natură, unele considerate chiar de lux – puține, cu vizibilitate scăzută în online, cele mai multe cu o paletă mai restrânsă de produse. Când le-am descoperit, nu a mai fost cale de întoarcere! Am început să caut direct pe site-ul unor producători europeni jucării pe care nu le găseam în România, dar care ar fi avut potențial să fie tare îndrăgite și apreciate. Au fost produse care m-au cucerit pe loc și cred că de atunci am început să cochetăm cu ideea de a crea un mic website cu jucării pe care noi le-am oferi în dar celor mai mici omuleți din viețile noastre – copii, nepoți, copii de-ai prietenilor sau rudelor. Am discutat iar și iar cu Alex și am zis că, într-un fel sau altul, ne-ar plăcea să facem parte din poveștile unor copii ai căror educație va fie diferită. Așa că am început un nou proiect – Luderio.
Luderio a fost genul de proiect în care am intrat cu tot sufletul, așa am simțit încă de când am luat decizia de a ne aventură în lumea asta nouă. Primele două branduri pe care le-am avut pe site au fost Legler din Germania (un furnizor foarte fain de jucării de lemn, cu prețuri accesibile) și Usborne din UK (editură cu cărți în limba engleză, de o calitate ireproșabilă a informației și a materialelor). Nu o să uit niciodată emoția și entuziasmul cu care am deschis coletele prima dată și zecile de gânduri care ne-au trecut prin cap. Ne-am bucurat ca niște copii și încă facem asta atunci când primim jucării sau cărți pe care nu le-am mai avut în oferta noastră până în acel moment. Între timp, paleta de produse s-a deversificat, colaborăm cu o mulțime de branduri în care avem încredere și pentru care primim feedback-uri pozitive de la părinți. Am spus mereu că în magazin o să avem doar produse în care credem și dacă vreodată o să ne îndoim de vreun produs, o să-l scoatem din ofertă fără nicio remușcare.
Așadar, dacă ești în căutare de jucării, jocuri, cărți, chiar și accesorii pentru camera copiilor, te așteptăm cu drag să ne treci pragul virtual. Și dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici! Ne găsești cel mai ușor pe email, dar răspundem și pe whatsapp, pe facebook messenger sau la telefon. Dacă vrei să faci un cadou unui copil drag din viața ta, dar nu știi ce i s-ar potrivi și vrei totuși să fie o surpriză și pentru părinți, poți achiziționa direct un card cadou de aici.
A, și că să nu uit, dacă îți place mult de tot ce ai văzut în magazin și ai vrea să le cumperi pe toate (tentația e mare și pentru noi :D), sfatul nostru e să-ți faci cont pe site ca să beneficiezi de punctele de fidelitate.
De asemenea, apreciem orice feedback, bun sau rău, despre produse, relația cu noi, funcționalități de pe site și orice considerați că merită împărtășit.
Să vă fie zilele senine și să vă bucurați de copii, să copilăriți și voi măcar din când în când și să aveți inspirație pentru tot ce vă propuneți!
Cu drag,
Irina
Be First to Comment